Vježbajte pravilno rukovanje slušnim aparatima

Napokon sam bio sa svojom 80-godišnjom majkom kod liječnika za uho. Rezultat: Jako je gluha i to ne samo od jučer. Slušni je uređaj formuliran i od tada vježbamo s nekoliko trikova.

Slušni aparat miran

Zapravo, dugo sam svjestan da sluh moje majke nije dobar. Redovito razgovaramo kilometrima, što nije samo zbog gluhoće nego i to podržava. Uvijek sam hrapav nakon posjete, jer govorim tako glasno da mi čak boli u uhu. Možda to znate iz kruga obitelji ili prijatelja. Pa, s dva slušna pomagala, unatoč svim otkritim zvukovima, u svakom se slučaju vratila smirenost.

Gubitak sluha smanjenje je slušne sposobnosti u rasponu od jedva primjetnih poremećaja sluha do gluhoće. U Njemačkoj je pogođeno oko 20 posto. Ne morate dostići dob moje majke, čak i djeca već mogu patiti od gubitka sluha. U starijih ljudi smanjeni je sluh lako prepoznati. Prvo se televizor postaje glasniji, a zatim se čita s usana.


Dobar sluh jača um

Kad slušanje prestaje postepeno, utječe i na um. Mozak tada mora više raditi, uložiti više napora. Komunikacija postaje napornija za sve i u konačnici utječe na društvene odnose. Moja je majka posljednjih godina opetovano vodila prepirke s prijateljima, što se nije moglo riješiti. Sada mi je postalo jasno da više ne može pratiti razgovore i time pogrešno shvatila činjenice.

Praksa čini majstore

Kod audiologa smo imali nekoliko termina. Prije svega za test sluha koji je važan za odabir pravog uređaja i postavki. Umetanje i uklanjanje otprilike 100 puta to je broj koji je specijalist za sigurno rukovanje s novim "prisluškivačima"? pozvao je. To je sigurno brže kod mlađih ljudi, ali kod moje majke broj je bio prilično dobar. Njihovo oduševljenje u početku je bilo vrlo ograničeno i padale su rečenice poput "ne moraš sve čuti".

Cvrkut ptica i kišnice su atraktivni

Nakon što se moja majka u početku osjećala uznemireno buđenjem ulične buke, uživala je u pjevanju ptica i kišnicama koje su puzale na prozoru. Ali da bih mu to mogao dodijeliti, morao sam joj objasniti što je buka. Sama po sebi, ne bi prepoznala ove svakodnevne pojave, koje nisu ništa posebno za normalne slušne ljude. Od tog trenutka, ona je također smatrala da su uređaji dobri i nije razmišljala o tome da ih vrati.


Nosite 6 do 7 sati dnevno

Da bi se naviknula na opremu, trebaju li dobiti svoja dva nova "prisluškivača"? Nosite 6 do 7 sati dnevno. Ali nakon prve jutarnje drijema već su se vratili u kofer. Tada smo kupili jastuk koji je ublažio pritisak na uho. Prilikom umetanja ona je izgradila misaoni most koristeći prvo slovo. Mala crvena točka na jednom uređaju označava pravo, oba počinju s R. Plava točka za lijevo. „Plava kao mlaka i mlaka kao lijeva?“ Sada to koristi.

Baterija traje oko 10 dana

Ako se slušni aparati pravilno koriste, baterija će trajati oko 10 dana. ? Točno? Upotreba znači da se ne koristi i isključuje noću. U slučaju sumnje, moja će majka pomaknuti ruku po uključenom uređaju čim ga stavi unutra. Ako ne zakuca, vrijeme je za promjenu baterije. Nedavno jedan od uređaja nije radio čak ni nakon promjene baterije. To je bilo zato što je mikrofon bio prljav. Nakon čišćenja malom četkom, opet je bila u potpunosti operativna.

Joie de vivre kroz nove "prisluškivače"?

Moja majka sada ponovno planira i često razgovara telefonom s prijateljima. S jednom od njezinih bivših školskih kolega još uvijek postoje nesporazumi, naime, kada će se vratiti "njihovi prisluškivači"? je zamijenio.

Kako se pravilno podiže, spušta i nosi beba | Lipanj 2022