Domaća mliječ od kupine i borovnice

vrijeme

Vrijeme pripreme: 30 min.
Vrijeme kuhanja ili pečenja: 45 min.
Ukupno vrijeme pripreme: 1 sat i 15 min.

Tijekom jesenske šetnje šumom i livadama na mnogim ćete mjestima naći grmlje kupine i starije stabla. Zabavno je, ponekad i nekoliko čaša žele kuhati. Osjećate se poput vjeverice koja se pobrinula za zimu.

Mlijek se uglavnom sastoji od kupina, ja uzimam 6 do 8 kišobrana stabljike. To se dobro uklapa, a pomaže i kod geliranja.

Ako odaberete kupine, ostalo je još nekoliko zelenila. U njemu je puno pektina. Kroz pektin se kuha kuhani bobice.

Kod kuće se bobice opere i izvaže. Stabljike se probijaju vilicom iz kišobrana.

sastojci

  • 750 g kupina
  • 6 kišobrana bobica
  • 1/4 l vode
  • 125 g šećera

priprema

  1. Bobice prokuhajte u posudi s vodom, prebacite na vrlo male i lagano pirjajte tri četvrtine sata. Uvijek pritisnite drvenom žlicom i promiješajte.
  2. Sada dva puta stavite sito (vidi nedavni savjet Varicena: krpu isperite čistom vodom) dva puta. Ovo sito dolazi na veću posudu. Možete proći kroz bobice bez soka. Ako gurnete, žele postane zamućen - ako želite biti bistri, strpljivo pričekajte dok ne prođe.
  3. Bobice se sada mogu odlagati.
  4. Tek sada se sok pomiješa sa šećerom i prokuha. Sok se reducira kuhanjem i gelira. Umočite u nju drvenu žlicu i držite je malo koso. Kad kap postane viskozna, sve je o. K. s jelkom. Ako postupak geliranja još nije započeo, nastavite kuhati. Početna količina preostala je oko pola litre, dovoljno za dvije staklenke.
  5. Žutica se pažljivo puni u kipuće vruće ispirane vijke. U relativno maloj količini ne morate ništa kuhati - u dva tjedna jelo se pojede!

Dominko Mlakić proizvodi izvrstan med i domaće likere | Lipanj 2022