Napravite sivu ulje (bez plastike) sami

Zbogom od plastike: krpica kao podloga za Waldkindergarten ili za omatanje Stullen domaćeg proizvoda:

Umjesto da se lijepljeni film stavi preko zdjele salate ili u njega zamotaju odresci, može se upotrijebiti i kantica. A to ne treba kupovati. Pomoću ostataka tkanine i božićnih svijeća preostalih od pčelinjeg voska takve krpe možete napraviti i sami. Krpe su također prikladne kao potpora za doručak u šumskom vrtiću ili osnovnoj školi.

Za nas djeca u šumskom vrtiću i osnovnoj školi trebaju prostirku za doručak. U šumi, tako da hrana nije u prljavštini i u školi, tako da stol ostane čist. Sama sam napravila te dokumente i otkrila da također omotaju kruh ili sir i pokrivaju zdjele salate.


Tako se to radi

Da pokrijem zdjelu salate ili kao podlogu za doručak u šumskom vrtiću, izrezala sam tkaninu veličine 36 x 36 centimetara. Za pokrivanje malih zdjela komadi tkanine mjere 22 x 22 centimetra i omotaju kruh 22 x 30 centimetara. Zatim se svijeće na drveću obrežu pomoću rerne. Prije toga, fitilj se mora ukloniti. To je lako ako se svijeća reže nožem na tri ili četiri komada. Samo odrežite vosak, a ne fitilj. Mali se komadići mogu ukloniti iz fitiljka. Za veliku krpu i dvije male limenke protrljao sam desetak svijeća.

Pčelinji vosak se topi poput čokolade u metalnoj posudi na vodenoj kupelji. Dodajte crticu kokosovog ili suncokretovog ulja. Nisam imala kokosovo ulje i radila sam to s uljanom repicom i suncokretom. I to djeluje. Ulje je važno jer vosak na krpama postaje krhki bez dodavanja ulja. Otopite rastopljeni vosak velikom četkom na krpe. Najbolje je da vosak ostavite na štednjaku, radnu ploču pored njega stavite s puno papira za papir, a zatim obrišite maramicama. Nakon toga se voštana krpa mora glačati između nekoliko slojeva papira za pečenje. Ne koristite dasku za glačanje. Stavio sam pamučni pokrivač na stol i osigurao ga nekoliko slojeva novina i tri sloja papira za pečenje. Zatim stavite voštanu krpu na vrh, preko platna stavite dva sloja papira za pečenje i voskom dobro rasporedite glačanjem. Oprez! Višak voska ponekad nabubri sa strana. Objesite cijelu stvar 24 sata da se osuši.

čišćenje

Čišćenje je jednostavno. Isperite pod tekućom hladnom ili mlakom vodom i osušite ručnikom. Za masne mrlje, dodajte malo tekućine za pranje. Za pokrivanje zdjela i zdjela, također se može zašiti gumica. Da biste to učinili, posudu stavite naopako na krpu i označite krug u razmacima od dva centimetra. Ovdje šivajte gumenom trakom cik-cak i odrežite višak ruba škarama. Kod šivanja zategnite gumenu traku tako da kasnije čvrsto sjedne na rub posude.

14. KAKO LAKIRATI DRVO | Ožujak 2023