Savjeti za sigurnu vožnju s e-biciklom i pedelekom

Vožnja biciklom je zdrava, klimatska? a uz elektroničku podršku čak i zgodno i brzo. Ali brzina e-bicikala i pedeleka također nosi rizike. Sve je važnije da dobro kontroliram svoj bicikl i da se na cesti ponašam što razboritije. Šest savjeta za sigurno putovanje.

Električni pogon za bicikl je u trendu. Nije ni čudo što mali motor pomaže pri lakšej penjanju čak i usponima - zahvaljujući manje ili više suptilnoj pomoći motora pri pedaliranju. Prednost: posebno stariji biciklisti mogu raditi duže ture bez iscrpljenosti.

E-bicikl ili pedelec - što je što?

Takozvani Pedelecs (električni pedalni električni ciklus) podržavaju samo vlastito pedaliranje, ali ne zamjenjuju ga. Tako ovi električni bicikli promiču moje zdravlje i kondiciju, jer se moram kretati. Kada je riječ o e-biciklima, električni motor osigurava brzinu čak i kada odmaram bez pedaliranja. Sve dok su ovi električni bicikli brži od maksimalno 25 kilometara na sat, oni su legalno čisto kao bicikli. To znači: Dopušteno mi je koristiti biciklističke staze s njima.


No iako su e-bicikli i pedeleci vrlo slični uobičajenim biciklima, postoje neke razlike. Dakle, električni su bicikli teži i ponašaju se drugačije prilikom pokretanja, kočenja i upravljanja. Stoga bih trebao napomenuti nekoliko savjeta za sigurnu vožnju.

Savjet 1: Vježbajte s vožnjom

Na početno ponašanje pedeleca potrebno je malo navikavanja. Motor se ponaša drugačije, ovisno o vrsti ugrađenog senzora ? kako u pogledu snage tako i vremenskog kašnjenja pomoći motora. Kod prednjih motora prednji se kotači također mogu lakše otkinuti prilikom pokretanja. U svakom slučaju, trenirao bih start i upoznati se s upravljanjem motorom.

Savjet 2: Ispitajte kočnice

Budući da pedeleci ubrzavaju brže, putuju brže i mogu se prevoziti s njima više nego s uobičajenim biciklima, opremljeni su jačim kočnicama. To utječe na ponašanje kočenja. Zbog toga se preporučuje testiranje kočnog učinka na sigurnom terenu ? na primjer, na zemljanoj cesti. Pri tome osiguravam da uvijek radim prednje i stražnje kočnice istovremeno kako bih postigao punu snagu kočenja. Tijelo se prilikom kočenja uvijek treba nagnuti prema natrag.


Savjet 3: Podesite brzinu

E-bicikl se prirodno pokreće brže od klasičnih bicikala. Ali pazite: automobilisti teško mogu razlikovati je li netko putuje normalnim biciklom ili pedelecem. Konkretno, jedva očekuju da će stariji biti u pokretu brzinom od 25. Upravo je to moguće s pedelecom.

Ako sumnjam, više volim svoju brzinu pred očekivanjima ostalih sudionika u prometu. Uglavnom, trebao bih voziti u bilo koje vrijeme samo tako brzo da imam volan dobro pod kontrolom i mogu sigurno kočiti.

Savjet 4: Vožnja unaprijed

Kao vozač pedeleca uvijek bih trebao paziti na promet. Samo tako mogu osigurati da se vozila koja prilaze straga ili iz sporedne ulice stignu na vrijeme. Prilikom okretanja i mijenjanja traka uvijek mislim na pogled ramena i signal ruke. U potencijalno sklonim situacijama, kao što su automobili koji skreću desno, radije vozim defenzivno i puštam ostale sudionike u prometu u slučaju sumnje u prednost.

Savjet 5: Vidjeti i biti viđen

Svijetla odjeća povećava moju vidljivost na cesti. Posebno za sumrak i noć trebao bih pribjeći trakama reflektora ili dodacima poput reflektivnih narukvica. Sustav rasvjete, naravno, treba raditi i biti čist. Da li je to slučaj, testiram prije svakog putovanja.

Savjet 6: Trening Pedeleca

Ako nisam dugo sjedio na pedeleku ili sam potpuni pridošlica u pogledu e-bicikla, preporučujemo sudjelovanje na posebnom pedelečkom treningu. Često se osposobljava ne samo vožnja, već i osvježeno ponašanje sigurno u prometu.

Osječki biciklisti dobili savjete i besplatna svjetla za sigurnu vožnju | Lipanj 2022