Napravite kefir bez laktoze: s sojinim mlijekom

Zbog ekstremnih kroničnih problema sa bronhijama, prebacio sam se na proizvode od soje koji bi trebali raditi dobro (naravno nakon provjere da li ima alergije na soju koja može uzrokovati respiratorne tegobe), pa sam pokušao hraniti i moju kefirovu gljivu. Brinula sam se je li mlijeko bogato? dovoljno je da ga raste: djeluje!

Tko ne zna kefir gljivu:

Kefir je porijeklom s Kavkaza i nije čvrsta gomolja, ali sastoji se od vrste petlji koje se skupljaju i tvore labavi gomolj. Kad se isperu, mali komadići se otkidaju i kasnije formiraju nove, mlade kefir-kolu. Tako se kefir razmnožava iznova i iznova. Mala Kefirknolle podsjeća na sir.

Popravljanje kefira je vrlo jednostavno:

 1. Komad kefira veličine lješnjaka dovoljan je za 300 ml sojinog mlijeka.
 2. Stavite gomolj u veću staklenku (nikada ne dopustite da gomolj dođe u kontakt s metalom) ili plastičnu posudu s poklopcem, prelijte 300 ml sojinog mlijeka i stavite na svjetlo zaštićeno mjesto 2 dana.
 3. Važno je čašu zatvoriti kako ne bi narušili fermentacijski proces kisikom.
 4. Procijedite mlijeko kroz plastično sito i stavite u čašu za piće. U hladnjaku se mlijeko drži nekoliko dana.
 5. Gljiva se vraća u spremnik i ponovo dolijeva mlijeko. Nije ga apsolutno nužno prati svaki dan, svaka četiri do pet dana sasvim je dovoljno.
 6. Treba biti oprezan i isprati ga u sito vodom.
 7. Ako gljiva ostane duže u mlijeku, masa postaje gipka poput pinjenog mlijeka ili jogurta i može se posoliti ili poslužiti u kuhinji kao umak za salatu ili za pročišćavanje umaka. Vrlo dobar kefir također ima okus slane i napunjen mineralnom vodom ili oplemenjen biljem, limunovim sokom, đumbirom i paprom. Bilo da uživate u čistoj, slatkoj ili srdačnoj varijanti, stvar je čistog ukusa. Najbolji način da popijete kefir navečer. Budući da je vrlo puna, zamjenjuje i obrok.
 8. Ako želite posebno kremasti kefir, nakon dana ga energično promiješajte plastičnom žlicom (koristim gustu slamku).

Kefir ne samo osvježavajući i ukusan, već i zdrav:

 • Pomaže kod crijevnih infekcija jer ubija neke patogene i može vratiti zdravu crijevnu floru.
 • Svakodnevna konzumacija kefira ima pozitivan učinak na imunološki sustav. Također, problemi kroničnog umora, nesanice i nemira mogu se ublažiti. Isto tako, kefir ima pozitivan učinak na alergije, bolesti jetre, žučne kamence, crijevne grčeve, visoki krvni tlak i parodontitis. Čisti se organizam, uklanjaju se šljake i poboljšava se pamćenje.
 • Da li je sve znanstveno dokazano ili ne: U svakom slučaju, ima vrlo dobar okus i ne škodi.
 • Kefir sadrži vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin B12, vitamin C, vitamin D, folnu kiselinu, niacin, kao i minerale kalcij, željezo i jod (jod).
 • Ako želite ili morate napraviti malu pauzu od kefira zbog vaše odsutnosti, gljiva je prekrivena mlijekom i mlijekom u prahu i ne čuva se previše čvrsto u hladnjaku. Tako drži oko 3 tjedna. Zatim se mora temeljito očistiti, odložiti mlijeko i gljiva se ponovno zakazati. Možda će trebati nekoliko dana da pristup funkcionira kao i obično.
 • Gljiva se udvostručuje svaka 3-4 tjedna, a zatim se mora dijeliti. Sigurno ima mnogo kupaca iz okoline za zdravu gljivu.
 • Imam gljivu s interneta. Tamo dobijete porciju za oko 1 Euro, ali obično poznajete nekoga tko je ponosni vlasnik gljive i voli dijeliti.
 • Naravno, kefir se može koristiti s bilo kojim drugim mlijekom.

Palačinke od 3 sastojka, BEZ JAJA, MLEKA i ŠEĆERA | Moj Ritual Recepti | Lipanj 2022