Pečene gljive - ubrzajte pripremu - štedite vrijeme

Gljive stavite u veće sito i protresti hladnom vodom odmah ispod vode. Odrezati Strunk malo. Ako je kvaliteta gljiva dobra, stvarno ne morate mnogo rezati, tek toliko da napravite svježi rez. Što su gljive zatvorenije, svježije su i svježije. Još vlažne gljive obrišem kuhinjskim kremom. Na taj se način uklanja posljednja prljavština, a posuda za kruh bolje čuva kada su gljive suhe.

Umjesto tanjura ili kompleta za pečenje, uzimam veću kašu za brašno i krušne mrvice (u Austriji kažemo Reindl) s rubom od oko 4 - 5 cm. Za posoljena slana jaja uzmem i najveći mogući duboki tanjur da se ne bi previše prelijevalo.

Vrlo važno: rad s neugodno čistim rukama - tko se brine o higijeni, može staviti rukavice za jednokratnu upotrebu.


Gljive najprije u brašno, ovisno o veličini tepsije, mogu biti već 15 - 20 komada i pravilno ih ljuljajte potporom. Zatim ulijte u balon (šlag nalik na jaje), a i ovdje ga uzimam rukama. Zaista pod učinkom da se sve gljive navlaže jajetom. Ocijedite malo, a zatim popržite u tepsiji s krušnim mrvicama. Ovdje se sada mogu osvrnuti na sadržaj vašeg srca i pod napadom i ni u jednom trenutku nisam pripremio veću količinu gljiva za pečenje.

To je mnogo brže od uvaljavanja svake gljive pojedinačno u brašno, jaje i krušne mrvice.

Polako zagrijavajte masnoću (ulje ili kokosovo ulje). Masnoća ne smije biti previše vruća, inače će se gljive prebrzo smeđati prije nego što su pečene.
Pravilna temperatura masnoće, uzorak: vilicu umočite u jaje i mrvice, držite u masti, mora zviždati. Prebacite temperaturu natrag i pecite do zlatno smeđe boje. Ocijedite na kuhinjskom papiru.

Poslužite s umakom od tartara ili drugog začinjenog umaka. Ako želite, možete ukrasiti kriškama limuna.

PUNJENI ŠAMPINJONI, delikatesa kojoj nećete moći odoljeti | Ožujak 2021